În timp ce bulgarii au ieșit în stradă să protesteze împotriva monopolurilor energetice, Peevski cumpără noi instituții mass-media cu împrumuturi de la Banca Comercială Corporate, care deține 87% din capitalul gratuit al companiei de stat Bulgarian Energy Holding.

Adesea criticată de către Comisia Europeană pe problema justiției nereformate și a altor recomandări ignorate, Bulgaria este totuși o arenă unde au loc mutații fascinante: Delyan Peevski, proprietarul unor importante instituții mass-media, este o figură notorie în acest sens. În aceeași zi în care Parlamentul a fost dizolvat, Peevski a sărit din scaunul său de deputat direct în sistemul judiciar. Consiliul Suprem Judiciar a votat re-admiterea sa în sistemul judiciar, unde acesta este (din nou) anchetator începând cu 15 martie 2013. Noua/ vechea sa poziție în cadrul Parchetului din Sofia nu este o surpriză în cariera sa.

Absolvind în 2003 o universitate învăluită în mister, Peevski a profesat puțin timp meseria de avocat în companii mici până când, în 2005, Parchetul din Sofia l-a numit pe postul de anchetator, în condiții de forță majoră . Decizia a fost luată în temeiul unei reguli nescrise, de “excepție”, deoarece tânărul Peevski nu a dovedit că a îndeplinit cerințele necesare (perioada de practică, printre altele) pentru a ocupa această poziție. După doar 7 luni ca anchetator sub supravegherea directă a superiorului său Petyo Petrov (același care în 2012, a exercitat presiuni asupra proprietarilor principalelor ziare “24 Ceasa” și “Trud”, privind o anchetă care a fost în cele din urmă încheiată în 2013, după vânzarea acestora), în noiembrie 2005 Peevski a părăsit sistemul judiciar ca urmare a numirii sale în funcția de ministru adjunct însărcinat cu ajutoarele de urgență și în mod direct responsabil pentru rezervele statului. La acel moment, Agenția de Securitate de Stat l-a investigat pe Peevski sub suspiciunea de abuz a funcției sale (iar ancheta a fost încheiată).

După un alt scandal major care a avut un ecou răsunător în societate și a șocat guvernul, în primăvara lui 2005, Peevski a fost eliberat din funcția sa publică, deoarece s-a aflat că l-a șantajat pe directorul companiei de stat “Bulgartabak” (ce deține monopolul producției de tutun) pentru a acorda licitații publice companiilor deținute de Peevski. În ziua concedierii sale, Peevski a solicitat Parchetului re-admiterea sa ca anchetator. Cererea sa nefiind îndeplinită, el a făcut recurs.

În toamna anului 2007, Curtea de Administrație Supremă l-a re-admis în Procuratură. În același timp, Peevski a primit un împrumut de la Banca Comercială Corporate și a achiziționat trei ziare importante, două ziare cotidiene și unul săptămânal. Serviciul său înapoi în Procuratura a durat câteva zile, deoarece a fost re-numit ministru adjunct însărcinat cu ajutoarele de urgență. Între timp, mama lui Peevski, Irena Krasteva, a devenit președinte al Comisiei de Stat pentru Reglemantarea Comunicațiilor. După alegerile naționale din 2009, Peevski a fost din nou re-admis în Procuratură pentru doar o săptămână, când a fost ales membru al Parlamentului ( până la 15 martie 2013). În timpul ultimei sesiunii a Parlamentului, colegii săi parlamentari i-au susținut candidatura pentru a deveni membru al Comitetului Anti-corupție, însă, cu toate acestea, propunerea nu a fost aprobată de Parlament.

La 15 martie, în vederea readmiterii sale în Parchet, Consiliul Suprem Judiciar nu a examinat certificarea sa: având doar 8 luni în serviciu ca anchetator, aceasta nu era validă (legea prevede 5 ani în serviciu). Între timp, el continuă să dețină controlul asupra pieței mass-media din Bulgaria, având în proprietatea companiilor dirijate de el cele mai importante instituții media naționale: TV 7 și News7 (fostă BBT). Licitația publică făcută de Comisia Europeană privind distribuția digitală în Bulgaria a fost câștigată tot de companiile lui Peevski. Oligarhia dirijată de el este considerată capabilă să pună stăpânire pe infrastructura tuturor posturilor de televiziune și radio difuzate gratuit.

În mai 2013 este probabil ca Peevski să fie re-ales membru al Parlamentului. Între timp, el va fi un anchetator în diviziunea cea mai importantă a Parchetului. În ciuda tuturor scandalurilor se pare că el are access la toate aceste poziții. S-a descurcat foarte bine lucrând sub 3 guverne diferite de-a lungul anilor, schimbând două partide politice și devenind un proprietar al instituțiilor de mass-media din ce în ce mai puternic.

Articol scris de: Rosen Dimov

Tradus de către: Laura Visan