Un articol de Stefano Corradino, jurnalist italian si director al Articolo 21, membru al Comitetului italian pentru EIMP (Inițiativa europeană pentru pluralismul mass mediei).

Ce înseamnă cu adevărat libertatea de informare în zilele noastre? În termeni generali, aceasta face aluzie la posibilitatea cetățenilor, și prin urmare, de asemenea, a ziarelor și mass-mediei de a-și exprima opiniile proprii, fără nici un amestec al părților terțe, manipulare și cenzură, fiind astfel necondiționată.

Dacă luăm această definiție de bază, putem spune că Italia nu este o țară liberă, sau că este încă, așa cum reiese din clasamentele internaționale cele mai fiabile, doar parțial o țară liberă. Această lipsă de libertate este cauzată de o adevărată metastază în curs de dezvoltare în chiar centrul sistemului nostru democratic: conflictul de interese. Este o anomalie încă nerezolvată, bazată pe ideea, susținută atât de mediul public cât și privat, că se poate conduce o țară favorizând în același timp interesele private ale conducătorilor.

Lipsa oricăror legi puse în aplicare pentru a preveni conflictele de interese și venirea lui Silvio Berlusconi la putere a servit ca bază de denaturare a informațiilor și a pieței cu dovezi de necontestat. De exemplu, mulți jurnaliști nedoriți au fost expulzați din serviciul public de radiodifuziune, în timp ce posturile de televiziune deținute de fostul prim-ministru au fost avantajate în detrimentul televiziunilor publice și locale de radiodifuziune.

RAI (Radiotelevisione Italiana, unicul radio și post de televiziune public italian), este supus mecanismelor de finanțare ale guvernului și partidelor politice, în alte cuvinte nepotismului. Pe măsură ce anii au trecut, sume mari de bani au fost plătite pentru a deține publicații și a le pune în serviciul finanțatorului. Au existat mai multe încercări de a împiedica mass-media de interes public de a vorbi deschis, deoarece acestea sunt văzute ca o amenințare periculoasă, tocmai din cauza caracterului lor liber și independent.

Articolul 21 din Constituția italiană, care consacră un drept inalienabil tuturor popoarelor la libertatea de exprimare, a fost încălcat în mai multe ocazii. Existența unei legi în vederea rezolvării conflictelor de interese și a unei reglementări independente a funcției publice, o reformă serioasă privind urmărirea penală a abuzurilor, dar care să asigure o pluralitate de voci, sunt condiții esențiale pentru reducerea răspândirii copleșitoare a acestor fenomene și în domeniul libertății de informare.

 

 Tradus de către: Laura Visan