Alberto Negri privind Pluralismul

Transformările technologice precum și criza economică au dus la o schimbare de proporții în sfera informației. Acest moment de răscruce este asemănător și probabil chiar mai important decât cel experimentat în anii 70 de către presa națională și internațională. Aceste transformări în curs de desfășurare se referă la proprietatea mass-mediei, la concentrarea acestei proprietăți, la însăși existența ei și la calitatea informației.
Mass-media tradițională precum presa scrisă este obligată să supraviețuiască într-un context complet diferit decât cel anterior. În acest moment, asistăm deja la închiderea edițiilor în format tipărit ale câtorva ziare ceea ce pune în pericol pluralitatea surselor de informare în viața de zi cu zi. Este foarte posibil ca noile mijloace de mass media să sporească potențialul de informare și exprimare însă este destul de previzibil că va conduce în același timp la concentrarea resurselor financiare și umane.
Până și limita dintre informație, publicitate și propagandă, care în mod normal era sub observația asociațiilor profesionale, devine din ce în ce mai neclară. Acesta este unul dintre cele mai neașteptate și subtile atacuri la adresa libertății și pluralismului mass-mediei. Prin urmare, este imperativ ca o autoritate europeană să fie instaurată pentru a supraveghea și interveni, când este cazul, în rezolvarea unor asemenea chestiuni.

În calitate de corespondent internațional, am raportat de peste treizeci de ani evenimentele politice și militare cheie de pe teren,iar acum postul meu a fost desființat în țara mea, ca urmare a recentelor acorduri naționale privind contractele jurnaliștilor, un fenomen răspândit și la nivel european. De fapt, mă adresez vouă în calitate de profesionist fără statut, o poziție care din punct de vedere tehnic este distrusă.

Datorită autonomiei lor profesionale, corespondenții nu mai sunt utili pentru organizația unde lucrează. Aceasta este o mare pierdere, deoarece tinerii sunt lipsiți de încă o oportunitate de a se specializa și de a urma o carieră alternativă. Și totuși, acest lucru nu este o tragedie, profesia va supraviețui sub noi și diverse forme, care au apărut deja și care continuă să apară.

Aș dori să profit de această ocazie pentru a împărtăși cu voi o amintire personală. Acum 32 de ani, când am decis să raportez asupra revoluției din Iran, am luat trenul din Italia spre Turcia apoi autobuzul spre orașele Tabriz și Teheran. La vârsta de 23 de ani am vrut să descopăr cum se derulează o revoluție iar anul trecut am fost din nou martorul revoluțiilor din lumea arabă. Poate am încercat să găsesc ceva ce nu găseam în propria mea țară. Dar nu renunț la speranță.

Mult succes tuturor,

Alberto Negri

 

Tradus de: Laura Visan

Un articol de Alberto Negri, jurnalist italian la ziarul “Il Sole 24 Ore”, cotidianul italian de referinţă în materie de economie, corespondent special în Orientul Mijlociu și membru în Consiliul de conducere al Institutului italian pentru Studii Politice Internaționale (ISPI).