Activiști din domeniul drepturilor omului precum și jurnaliști bulgari și-au exprimat admirația față de Inițiativa europeană pentru pluralismul mass-mediei, lansată de către European Alternatives împreună cu o coaliție de organizații non guvernamentale din Europa, considerând-o ca fiind unul dintre instrumentele transnaționale menite să stimuleze o veritabilă concurență  pe piața internă a serviciilor audiovizuale și să îmbunătățească accesul cetățenilor europeni la informație. Codirectorul organizației European Alternatives, Lorenzo Marsili, coordonatorul la nivel național al proiectului “People, Power, Participation” Rosen Dimov și directorul executiv al Centrului bulgar pentru dezvoltarea mass-media, Asen Velichkov, au răspuns aprecierilor și întrebărilor publicului reunit în Red House Centre din Sofia pe 21 septembrie 2012.

Punând în evidență principalele trăsături ale propunerii legislative disponibile prin intermediul inițiativei cetățenești europene, un nou instrument al Tratatului de la Lisabona, organizatorii au subliniat natura deschisă, deliberativă și participatorie a campaniei privind pluralismul mass-mediei. Procesul legislativ efectiv va demara în urma îndeplinirii cerințelor de legitimitate privind inițiativa cetățenească europeană ( numărul de semnături ale cetățenilor luate împreună și pe baza statutului de țară membră a UE) : în ciuda rolului crescut al reprezentării intereselor cetățenilor în cadrul procesului instituțional de tip triunghiular (Comisia Europeană- Parlamentul European – Consiliul Uniunii Europene), ultimul cuvânt va fi cel al instituțiilor europene și nu al cetățenilor.

Pentru a se asigura că rezultatul final al acestor consultări publice la nivel european corespunde dorințelor autentice și legitime ale cetățenilor europeni, European Alternatives și partenerii lor intenționează să mobilizeze toți actorii sociali: prin urmare, nu va fii permisă nici o deviere de la parcursul inițial. Instrumentul legislativ ce va rezulta ( posibil o nouă directivă) în urma controlului cetățenilor și a organizațiilor din Europa, va continua să adreseze elementele cheie descrise în propunerea inițiativei europene pentru pluralismul mass-mediei.

În plus, organizatorii au precizat clar că niciunui partid nu i se va permite să beneficieze de pe urma inițiativei. Din contră, o alianță transnațională de partide din tot spectrul politic al Parlamentului European va fi ținta inițiativei: Parlamentul European, fiind vocea cetățenilor europeni ar putea face presiune asupra celorlalte instituții europene în cadrul procesului legislativ astfel încât să îndeplinească strict cerințele cetățenilor. Mai mult, pluralitatea opiniilor exprimate de către experți precum și de către cetățeni, va face posibilă determinarea conținutului și al procedurilor directivei care urmează să fie instituită în urma inițiativei.

În cele din urmă, este evident că reglementarea mass-mediei la nivel comunitar reprezintă un alt element crucial în cadrul integrării europene: acționând pe baza principiilor pieței interne libere a serviciilor și al dreptului la informare, inițiativa este un instrument coerent ce va consolida aprofundarea integrării UE.

 

 

Articol scris de: Rosen Dimov

Tradus de către:  Laura Visan