Ce ai face astăzi dacă ai fi sigur că acțiunile tale vor avea succes?

Reflectă, notează și apoi … acționează!

Trăiești o singură dată, și o dată ce un moment a trecut, nu se mai întoarce

Stephen Littleword, Tehnologia evidentului ~

 

Cu acest citat, vă sugerez să acceptăm numeroasele invitații care au inundat rețelele europene de comunicare în ultimele luni. Poate considerați că este mai degrabă o chestiune pentru experți, dar de fapt ele se adresează tuturor cetățenilor europeni adulți.

Într-adevăr, un nou instrument a intrat în vigoare anul trecut și poartă numele de INIȚIATIVA CETĂȚENEASCĂ EUROPEANĂ.

În Europa, acest lucru este cu totul inedit, având în vedere că până recent, opinia noastră se făcea auzită doar prin intermediul unui referendum unde votam pentru a schimba fie o lege fie doar o parte din ea. Acest instrument, din contră, implică luarea inițiativei! Cetățenii, reprezentând cel puțin șapte țări europene, se pot constitui în comitete și pot publica mai multe propuneri (sau ICE, un acronim pentru Inițiativa cetățenească europeană) în zonele de competență ale Comisiei Europene. Aceste inițiative sunt disponibile pe site-ul UE.

Acum depinde de noi să le susținem dacă împărtășim aceleași valori și nevoi. Acestea vor deveni cu adevărat propuneri în fața Comisiei Europene doar în cazul în care se colectează un milion de semnături de la cetățeni care reprezintă cel puțin șapte dintre cele 27 state membre.

În acest moment, dintre propunerile aflate în curs, am decis să susțin o inițiativă în favoarea protejării pluralismului mass-media. Acestă inițiativă își propune să armonizeze parțial legislația națională din Europa în ceea ce privește proprietatea și transparența mass-mediei, conflictul de interese privind liderii politici, precum și independența organismelor de reglementare.

Acest instrument este o oportunitate de a pune în aplicare  “Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene” (“Libertatea de exprimare și de informare”) care menționează că «Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept include libertatea de a avea opinii și de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și indiferent de frontiere. Pluralismul mass-mediei trebuie să fie respectat».

 

Mai mult, dacă sunteți cu adevărat inspirați și doriți să luați măsuri directe, puteți propune voi înșivă o nouă inițiativă.

Este chiar atât de simplu!

Este vorba despre Europa, este despre tine!

(Citat Anul European al Cetățenilor, 2013)

 

 

Serena Barilaro

Președintele Sharing Europe

Tradus de către: Laura Visan