Iniţiativa Cetăţenească Europeană propusă de noi a fost înregistrată la Bruxelles şi publicată în Registrul on-line al Comisiei Europene.

După un proces de consultare îndelungat la nivel transnațional, Inițiativa Cetățenească  Europeană (ICE) asupra Pluralismului Media și a Libertății Presei, propusă de noi, a fost depusă la Comisia Europeană și a fost inclusă în registrul oficial ICE în data de 5 octombrie 2012.

Acest lucru înseamnă că putem începe strângerea declarațiilor de susținere pentru Inițiativa Cetățenească Europeană depusă. Cu toate acestea, pentru colectarea semnăturilor online, trebuie să aștepăm certificarea software-ului. Între timp, continuăm să creștem susținerea pentru campania transnațională.
Odată cu această campanie transnațională și cu inițiativa specifică, atât atribuțiile instituțiilor cu rol în pluralismul media, cât și drepturile cetățenilor de exprimare și de a-și face vocea auzită prin acest nou instrument al democrației directe sunt definite la nivel european.

Inițiativa Cetățenească Europeană pentru Pluralism Media este lansată de o coaliție de organizații ale societății civile, departamente universitare, și media din nouă țări membre UE, cerând Comisiei Europene să emită o inițiativă legislativă pentru a armoniza legislațiile naționle legate de proprietatea asupra media pentru a proteja pluralismul și libertatea presei. Acest lucru este posibil printr-o directivă potrivită și atent redactată, intermediată de noul instrument pentru democrație participativă, Inițiativa Cetățenească Europeană. Va deveni posibilă strângerea a (cel puțin) un milion de semnături provenind din (cel puțin) șapte state membre (nouă, în cazul nostru) timp de un an pentru a cere direct Comisiei Europene să propună o asemenea inițiativă legislativă asupra problematicilor libertății și pluralismului presei, și a modului în care acestea să fie protejate și promovate în statele membre.

Inițiativa Europeană pentru Pluralismul Media este acum oficial a 13-a Inițiativă Cetățenească Europeană din istoria Uniunii Europene. Acum, vom putea strânge semnături online și în scris până în 5 octombrie 2013. Susțineți-ne într-o campanie cu adevărat paneuropeană și în atingerea obiectivului de un milion de semnături!