În urma mult anticipatei sale vizite în Bulgaria din septembrie 2012, care s-a dovedit a fi dezamăgitoare pentru cei câțiva journaliști independenți bulgari rămași, comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a adresat o scrisoare primului-ministru bulgar, Boyko Borisov, în care îl îndeamnă să protejeze libertatea mass-mediei.

Scrisoarea comisarului Kroes -trimisă primului-ministru la 12 octombrie 2012- a fost publicată miercuri de către ziarul săptămânal bulgar Capital.

În scrisoarea sa, comisarul, a cărei reacție privind manipulările masive din mass-media bulgară părea mai degrabă a fi una reticentă în septembrie 2012, afirmă din nou cu claritate că este profund îngrijorată în privința libertății mass-mediei din țară.

Apreciez într-adevăr faptul că ați recunoscut imediat că transparența proprietarilor mass-mediei din Bulgaria este nesatisfăcătoare și că ați fost de acord cu mine privind necesitatea unei reacții urgente. Aștept cu nerăbdare să aflu care sunt măsurile pe care dumneavoastră și guvernul dumneavoastră intenționați să le luați” scrie comisarul european în scrisoarea adresată lui Borisov, conform ziarului Capital.
Comisarul își exprimă atașamentul pentru transparență și pentru o concurență liberă a pieței în toate domeniile, în special atunci când valori cruciale precum libertatea sunt în joc.
Prin prezenta vă îndemn să luați măsuri adecvate pentru a garanta cetățenilor bulgari că vor putea beneficia de mediul pluralist și diversificat al mass-mediei pe care îl merită” afirmă Kroes “Aveți sprijinul meu necondiționat și sunt dispusă să cooperez cu dumneavoastră în cazul în care decideți să profitați de serviciile mele” afirmă comisarul în continuare.

Cu ocazia vizitei sale la Sofia în a doua jumătate a lunii septembrie 2012, comisarul european Neelie Kroes a declarat că mass-media bulgară nu știe exact ce anume implică libertatea mass-media.

Nu există o poziție comună printre reprezentanții mass-mediei din Bulgaria privind importanța libertății mass-mediei” a mai afirmat comisarul european Neelie Kroes, cu aceeași ocazie.
În urma unui eveniment organizat luna trecută privind mass-media în era digitală, comisarul european pentru Agenda Digitală a purtat o discuție cu reprezentanții bulgari în privința libertății mass-mediei.
Am înțeles că și dumneavoastră apreciați libertatea mass-mediei la fel de mult ca și mine însă nu împărtășiți cu toții o opinie unitară privind ce anume implică această libertate” a afirmat Kroes la sfârșitul evenimentului.
Chestiunea transparenței, a proprietății și finanțării mass mediei sunt într-adevăr importante” a răspuns comisarul european olandez referitor la problemele din mass-media bulgară, subliniind că “oamenii trebuie să știe cine este proprietarul ziarului pe care îl citesc sau al canalului TV pe care îl urmăresc” constată Kroes.

Comisarul a reafirmat că va cere mai multe detalii pentru a cunoaște cât mai îndeaproape situația din Bulgaria.

Povestea nu se termină aici. Este necesar să organizăm o masă rotundă mai amplă în viitor. Am solicitat colegilor mei să realizeze un raport privind libertatea mass-mediei, ce va fii publicat la sfârșitul lunii noiembrie” a adăugat ea.

Conform reporterului trimis de agenția de informare BGNES, reprezentanții mass-mediei mai mici nu au avut aproape nici o posibilitate de a se exprima la masa rotundă datorită corespondenților agențiilor principale care au acaparat discuțiile.

Cu toate acestea, un număr de reprezentanți ai mass mediei mai mici au reușit să facă un apel în favoarea includerii libertății mass- mediei în cadrul Mecanismului UE de Cooperare și Verificare privind corupția și crima organizată, care supraveghează situația din Bulgaria începând cu aderarea sa la UE în 2007.

Tradus de către: Laura Visan