Susanna Camusso, Secretarul General al celui mai mare sindicat din Italia, Confederația Generală a Muncitorilor Italieni (CGIL), aderă la inițiativa europeană pentru pluralismul mass-mediei, pe care o definește ca fiind „o oportunitate extraordinară pentru democrația directă”.

Găsiți mai jos articolul ei, publicat pe pagina oficială a CGIL

CGIL, împreună cu multe alte organizații, promovează campania și colectarea semnăturilor pentru “Inițiativa cetățenească europeană pentru pluralismul mass-mediei”.

În Europa, un nou instrument al democrației, încă prea puțin cunoscut și utilizat, este disponibil: inițiativa cetățenească europeană. Aceasta se referă la posibilitatea, după colectarea unui milion de semnături din cel puțin șapte țări, de a prezenta o propunere legislativă adresată direct Comisiei Europene.

În scopul de a justifica reducerile bugetare și lipsa de acțiune în sprijinul familiilor și a ocupării forței de muncă, auzim continuu expresia („Europa ne cere să facem acest lucru”). În această situație, un instrument al democrației participative, care permite cetățenilor să ia măsuri directe asupra politicilor UE este important, el trebuie să fie susținut și trebuie să reușească. O astfel de inițiativă este deja folosită de către Sindicatul Administrației Publice pentru campania în curs de desfășurare privind dreptul la apă, și acum, în această nouă campanie lansată recent.

CGIL a susținut întotdeauna dreptul la libertate și la o informare gratuită și pluralistă. De ani de zile, sindicatul a luptat împotriva cenzurii, monopolurilor, conflictelor de interese, proliferării unor forme de muncă care nu respectă drepturile fundamentale ceea ce rezultă în mai puțină libertate și independență pentru operatorii de informații. Toate aceste probleme privesc Italia și trebuie să fie o prioritate pentru noul guvern, dar, din păcate acestea se răspândesc și în multe alte țări europene, unde pluralismul pierde din teritoriu.

Lipsa de acțiuni concrete până în prezent din partea instituțiilor europene (cu excepția unor intervențiile meritoase dar neclare ale Parlamentului European), chiar și în fața încălcărilor flagrante, a favorizat apariția acestor probleme. Această colectare de semnături reprezintă o oportunitate extraordinară pentru democrația directă, o posibilitate care ar trebui să fie valorificată și folosită în mod corespunzător. În nici un caz nu adresează toate problemele legate de pluralism, dar Comisia Europeană, în cazul în care inițiativa va avea succes, ar trebui să adopte o directivă privind aspectele-cheie, cum ar fi: reglementarea dreptului de proprietate și de control a mass-mediei, o indicare privind pozițiile guvernamentale sau situațiile în care să nu fie posibilă asumarea unor poziții de control, independența serviciilor de radio și televiziune publice, independența autorităților de supraveghere. Participarea la campania de colectare a semnăturilor este un act concret și important pentru libertatea de informare în Italia, cât și în Europa.