Ultima dată când am întâlnit-o pe Laura Boldrini, avea un braț răsucit în jurul gâtului și un pistol îndreptat spre templele ei. Noul Președinte al Camerei Deputaților (Camera inferioară a Parlamentului din Italia) prezida o conferință de presă la Roma a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, pentru a prezenta campania “Rutina este fantastică“. Dintr-o dată, un grup de soldați înarmați și mascați au buzna în sală. Jurnaliștii aflați în rândurile din față s-au trezit cu armele îndreptate spre capul lor. Acești soldați strigau declarații amenințătoare, apucând-o pe Laura Boldrini de gât. Apoi toți am fost duși în camera din spate în timp ce ni se confiscau buletinele.

Evident, totul a fost doar o simulare (deși totul părea atât de real). “Ne-am dorit sa recreăm acele momente pentru a arăta jurnaliștilor din sala ce înseamnă să fii un refugiat – a spus Laura Boldrini atunci când ne-am întors în cameră – acest lucru nu este ficțiune, ci o simulare a ceea ce acești oameni au într-adevăr de suportat; este o reproducere verosimilă a realității. Am văzut cu toții ce înseamnă să fii jurnalist într-o țară în care nu există libertate de exprimare. ”

Laura Boldrini a avut întotdeauna o afinitate deosebită față de libertatea de informare. “Mass-media din Italia – a spus ea într-un interviu nu foarte recent – reproduce aceleași stereotipuri legate de imigrație, fără a reflecta asupra faptului că imigrația este un fenomen în constantă evoluție. Mass-media italienă nu depășește aceste clișee vechi și nu își actualizează modul de abordare a acestui fenomen, nici în ceea ce privește limba (care este întotdeauna precară, simplistă și depreciativă) și nici în ceea ce privește conținutul. Imigrația este astfel abordată aproape exclusiv în relație cu criminalitatea și justiția. Pe un eșantion de 6580 de canale de televiziune, examinate de către Facultatea de Științele ale Comunicării din Universitatea din Roma, doar 26 au vorbit despre imigrație fără a o corela la problemele de securitate. ”

Cu câteva săptămâni în urmă, în ajunul alegerilor generale, Laura Boldrini a semnat Declarația de intenție pe care Asociația “Articolo21” a trimis-o tuturor concurenților electorali, cerându-le un angajament față de orice conflict de interese în sectorul mass-mediei. Alegerea unei femei care a fost întotdeauna preocupată de Constituție, drepturile omului și libertatea de exprimare în calitate de președinte al Camerei Deputaților este, fără îndoială, un mare semn de speranță.

Un articol de Stefano Corradino, jurnalist italian și director al asociației Articolo 21, membru al Comitetului italian al Inițiativei europene pentru pluralismul mass- mediei.

[Publicat în versiunea originală “La spiccata sensibilità di Laura Boldrini per la libertà d’informazione” în: Stefano Corradino BLOG | Il Fatto Media & Regime | 16 martie 2013]

Articol tradus de: Laura Visan