Демонстрантите събират 1 милион подписа за скъсване на връзката медии – бизнес – политика

Граждански активисти увиха телата си с вестници като с усмирителни ризи и стреляха по балони, вързани на загражденията пред парламента в неделя. Демонстрацията им бе в знак на протест срещу концентрацията на медийна, политическа и икономическа власт в ръцете на определени лица в България.

Като символ на готовността им да се борят срещу сервилническите функции на медиите, с чието действие или бездействие България се разпределя на порции, протестиращите разкъсаха едновременно увитите около телата си вестници.Събитието се организира от ЕИМП, чиято цел е да мотивира гражданите в цяла Европа сами да поискат директно от ЕК промени в европейското законодателство, чрез които да се скъса връзката медии – бизнес – политика на наднационално ниво. За целта трябва да бъдат събрани 1 милион подписа от 7 европейски държави. Подписката се осъществява директно на уебсайта на Европейската комисия и е достъпна и през сайта www.mediainitiative.eu

Припомняме, Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков са собствениците на медии с икономическа, финансова и политическа мощ, чиито противоречия доведоха до практически фалит една българска банка, повлякоха втора и предизвикаха оставката на правителството.

В България липсва Закон за медиите, който да гарантира достоверността на информацията в пресата и онлайн изданията. Етичният кодекс се подписва не от журналисти, а от медийните ръководства и то само от тези, които пожелаят да го сторят. Собствениците на медии често са скрити зад офшорни фирми и акции на приносител и необезпокоявано заемат висши държавни постове.