kuneva

“Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм” (ЕГИМП), в лицето на инициаторите от “Европейски алтернативи” и партньорите от MoveBG, се обърна към кандидатите за представители на България в Европейския парламент от 9-те партии с най-голяма електорална тежест*, според проучванията, за да ги попита какво мислят за медийния плурализъм в нашата страна. Започваме да публикуваме получените отговори по реда на подреждането на листите в бюлетината за изборите.

Първи са Реформаторски блок със своя водач на листа – Меглена Кунева:

1. Считате ли, че в България има свобода на медиите и медиен плурализъм? Обосновете се.

Все по-убедително се отдалечаваме от европейските норми от отношение на свободата на словото и медийния плурализъм. В България се наблюдава изключително опасно срастване на политика, медии и корпоратини интереси. Това е пагубно за страната – без свобода на словото не може да се постави диагноза на обществото. В последните месеци станахме свидетели на няколко показни посегателства на личността на български журналисти. Неслучайно според класацията “Репортери без граници” за 2014 г. България е едва на стотно място по свобода на словото.

2. Какво мислите за европейските граждански инициативи и „Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм“ в частност?

Смятам, че всяка добра практика, наложила се в Европа и довела до реални положителни резултати, трябва да бъде приложена и у нас. „Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм“ дава възможност на гражданите на ЕС директно да влияят върху законодателството на Съюза и по този начин мнението им да бъде чуто. Основните цели на инициативата за медиен плурализъм са много важни – да бъде избегната концентрацията на собственост в медиите, да се гарантира независимост на надзорните органи и да се даде широк мащаб на участниците в тях – както в политически, така и в културен и социален аспект.

3. Ако Европейската комисия инициира законодателно предложение възоснова на “Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм”, бихте ли го подкрепили? Бихте ли потърсили подкрепа от евродепутати от други партии или държави?

Всяко предложение, идващо от гражданите на ЕС, е добре да бъде разгледано. По регламент инициатива позволява на гражданите след като съберат поне 1 млн. подписа, да могат да представят пред Европейската комисия и ЕП предложения за законодателна промяна. Аз съм почетен президент на Европейската служба за гражданска инициатива и съм мого горда, че постигнахме първата стъпка – събрани бяха 1 млн. подписи в подкрепа на инициативата за достъпа до питейна вода. ЕП е длъжен да я разгледа и да предприеме мерки. А аз, която започнах професионалния си път като журналист, съм особено настоятелна за успеха на гражданската инициатива за медиен плурализъм.

4. Като представител на България в ЕП, бихте ли инициирали мерки в защита на медийния плурализъм на европейско ниво? Ако да – какви конкретно?

Като еврокомисар работих по създаването на 4 нови директиви за защита на потребителите, в това число за потребителския кредит, за нечестните търговски практики, за потребителските права и за временното ползване на собственост. Успях да постигна конкретен резултат по тях и днес европейските граждани се ползват със защите по силата на тези директиви. Смятам, че по темата за медийния плурализъм има много да се работи и съм готова да направя това в ЕС. Както го направих в ресора защита на потребителите, за който отговарях като комисар.

5. Според Вас можем ли в България на национално ниво да постигаме консенсус и широки коалиции по основни теми за демокрацията като медийния плурализъм? Ако да – как?

Докато не вдигнем мъглата от сливащи се политически, медийни и корпоративни интереси, която затиска демокрацията и свободния избор на хората, това няма как да стане. Необходими са ясни граници между тези власти, защото сливането им е олигархия и тежко уврежда тъканта на демокрацията у нас. Медиите трябва да съдействат за информирания избор на гражданите. Европейската инициатива за медиен плурализъм ще съдейства за борбата с концентрацията на медии, от каквато страдаме в България. За целта са необходими ясни позиции, решителност и конкретни мерки по отношение на независимостта на медиите и свободата на словото. За съжаление, аз не мисля, че Правителството и Парламентът на България са в състояние и имат желанието да поведат тази битка. Напротив, известен медиен магнат бе предложен за шеф на ДАНС и това взриви обществото, което излезе на протести – 300 дни протестираха хората. Сега той е кандидат за евродепутат от управляваща партия и тук не става дума за личността на този или онзи, а за явлението олигархия. Ето в пресичането на тези процеси Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм трябва да бъде лидер и аз бих подкрепила тези усилия на гражданското общество.

*ГЕРБ, БСП, ДПС, Коалиция „ББЦ, ЗНС, ВМРО и Гергьовден“, РБ, АБВ, Атака, НФСБ