България ще си сътрудничи със Северна Корея в областта на науката, образованието, културата, медиите. Това не е виц, а официално разпространено съобщение от правителствената информационна служба.

На заседанието си в сряда  Министерският съвет е одобрил проекта на междуправителствена програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между България и Корейската народнодемократична република за периода 2014-2017 г.

“Изпълнението на договореностите, залегнали в документа, ще доведе до разширяване на връзките и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието, в т. ч. и чрез размяна на стипендианти, ще създаде възможности за развитие на отношенията в сферата на изкуството, културата, медиите, библиотечното дело, книгоиздаването, архивите и спорта“, е посочено в правителственото съобщение.

Диктаторският режим в Северна Корея не е известен с големи постижения в областта на медиите и образованието. За последно Пхенян привлече вниманието на света, след като лидерът Ким Чен  Ун екзекутира чичо си Чан Сон Тхек заедно с цялото му семейство, а преди това същата съдба сполетя и любовницата на диктатора. .

Ким Чен  Ун е третият от династията, която управлява Северна Корея от 1948 г. досега, след дядо му Ким Ир Сен (от 1948 до 1994г.) и баща му Ким Чен Ир (1994-2002 г.). Вече 66 години в държавата е наложена пълна цензура, а проявите на разномислие се наказват жестоко.

КНДР е най-военизираната страна в света.

 

Публикация на “О’Позиция”, поддръжници на Европейската инициатива за медиен плурализъм.