“Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм” (ЕГИМП), в лицето на инициаторите от “Европейски алтернативи” и партньорите от MoveBG, се обърна към кандидатите за представители на България в Европейския парламент от 9-те партии/коалиции с най-голяма електорална тежест*, според проучванията, за да ги попита какво мислят за медийния плурализъм в нашата страна.

Ето и отговорa на Атанас Чобанов, водач на листата на ПП “Зелените”:

1. Считате ли, че в България има свобода на медиите и медиен плурализъм? Обосновете се.

Не. България се срива в класациите на международните организации за свободата на словото и това не е случайно. Отчетени са както нападенията срещу отделни журналисти, така и концентрацията на медии, осъществявана с парите на банката КТБ, т.нар. група Пеевски-Василев.

2. Какво мислите за европейските граждански инициативи и „Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм“ в частност?

Принципно сме за повече директна демокрация и приветстваме този европейски механизъм, който може обаче да се подобри. Подкрепяме „Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм“ и се надяваме тя да успее.

3. Ако Европейската комисия инициира законодателно предложение възоснова на “Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм”, бихте ли го подкрепили? Бихте ли потърсили подкрепа от евродепутати от други партии или държави?

Напълно естествено, европейските Зелени ще подкрепят и ще се борят активно, за да бъде приета инициативата.

4. Като представител на България в ЕП, бихте ли инициирали мерки в защита на медийния плурализъм на европейско ниво? Ако да – какви конкретно?

Евродепутатите с малки изключения (own-initiative report) нямат законодателна инициатива, но могат да поставят въпроси на Комисията и да лобират активно. Необходимо е да се изсветли максимално собствеността на медиите, да се елиминират офшорките, да се финансират с европейски средства нерентабилните от пазарна гледна точка журналистически продукти като разследванията и качествената публицистика. Да се оказва перманентен натиск над властите, за да разкриват престъпленията срещу журналистическата гилдия.

5. Според Вас можем ли в България на национално ниво да постигаме консенсус и широки коалиции по основни теми за демокрацията като медийния плурализъм? Ако да – как?

Консенсус може и да се афишира привидно, но реалността е, че цялата политическа класа: ДПС, БСП и ГЕРБ, подмолно работи срещу медийния плурализъм, за концентрация и контрол върху медиите.

*ГЕРБ, БСП, ДПС, Коалиция „ББЦ, ЗНС, ВМРО и Гергьовден“, РБ, АБВ, Атака, НФСБ